De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Det kommunale vann- og avløpsnettet i Bergen er på 2 239 km! Det tilsvarer ca. 8 meter rør per person.

2. I Bergen er det ca 36 105 eneboliger, 66 644 leiligheter og 1 336 hytter. Mange av disse har gamle rør som potensielt kan sprekke. Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

3. I Bergen forsvinner ca. 30 % av drikkevannet på veien til kranen. Siden standard praksis for lekkasjekontroll ble innført i Bergen kommune i 2008-2009 har vannlekkasjer blitt redusert med 8 milliarder liter hvert år i kommunen.

4. Noen av de eldste vannledningene som fremdeles er i bruk i Bergen ble bygget i støpejern på midten av 1800-tallet. Disse har ofte bedre kvalitet enn rørene som ble lagt på 1950- og 1960-tallet. I Bergen sentrum er det fremdeles flest vannledninger fra perioden 1958-1988.

5. At bergensere stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

6. At Playstation kontroller, gensere, jakker, både hageslanger og ekte slanger (!), sparebøsser, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet ulike hjem i Bergen?

7. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. Vi tømmer årlig mer enn 10 000 tonn septikslam som vi bruker til å produsere 15 000 tonn med jord fra vårt komposteringsanlegg. Denne jorden kan du bruke i din egen hage!

8. Vi også utfører store industrirelaterte oppdrag med rengjøring og høytrykksvask. På de største prosjektene på Vestlandet har vi mer enn 100 operatører i sving samtidig for å hjelpe kunden rekke sine tidsfrister. Totalt i Norva24-teamet er vi mer enn 1600 ansatte og har 600 spesialbiler tilgjengelig. Det er en fordel med stor kapasitet internasjonalt når vi tildeles slike oppdrag lokalt!

9. At den røde elefanten som i dag pryder våre karakteristiske gule biler har historie helt tilbake til 1989? En lærer i Masfjorden synes daværende image med grå biler ble en smule trist og kjedelig. Han tegnet da den røde elefanten som for han symboliserte størrelse, kraft og pågangsmot med en snabel til oppsuging av alle typer masser. Ser du den røde elefanten, kan du være trygg på kvalitet og service!

10. Vi fjerner 3000 tonn sand fra sandfang i kommunen hvert år? Det er omtrent like mye som vekten av 300 store elefanter*… og da snakker vi om de aller største elefantene. Disse kan bli opptil 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn!

Vil du vite mer om oss i Norva24 Birkeland avd. Bergen og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.