De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Det kommunale avløpsnettet på Hedemarken er på ca 860 km? Det tilsvarer ca. 9 meter per person.

2. På Hedmarken er det 42 910 boliger, og noen av disse har gamle rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

3. De på Hedmarken stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

4. At Playstation kontroller, gensere, jakker, ølglass, truser, gifteringer, sparebøsser, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet i ulike hjem på Hedmarken? Dette har blitt oppdaget ved bruk av rørinspeksjonskamera.

5. Fra vi startet opp for 60 år siden, har vi totalt fjernet 10 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i kommunene? Det tilsvarer rundt 10 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i kommunen. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

6. Det finnes store sugebiler (supersuger/vakuumgraver) som kan benyttes til å fjerne masser der hvor gravemaskiner ikke kommer til? Både utendørs og innendørs. Den kan faktisk blåse tilbake masser også!

7. Kalde og snøfattige vintere fører til mye frost/tele i bakken, som gjør rørene sårbare?  Tenk derfor igjennom hvor rørene dine ligger, og unngå unødig trafikk over dem. Er du usikker på hvor rørene ligger, er trasesøk mulig. Skulle du være uheldig og vannledningen din fryser, tiner vi den opp igjen.

8. Vi fjerner 400 tonn sand fra kommunens sandfang hver vår? Det er omtrent like mye som vekten av 40 store elefanter, og da snakker vi om de aller største elefantene. Disse kan bli opptil 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn!**

9. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. I dag tømmes det ca 55 000 m3 septik på Hedmarken hvert år, nesten nok til å fylle opp 24 store olympiske svømmebasseng!*

10. På Hedmarken finnes det mange boliger som er oppført før 1970 med rør som er modne for utskifting? Disse har som regel avløpsrør av betong/tegl eller soil. Rørrehabilitering/rørfornying er en god løsning for å fornye disse.

Vil du vite mer om oss i Norva24 Flagstad og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.
**https://no.wikipedia.org/wiki/Elefanter