De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Avløpsnettet i Trøndelag er på 1423 km.! Det tilsvarer ca. 3 meter per person.

2. I Trøndelag er over 10 000 boliger bygget før 1970, og har gamle rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

3. At trøndere stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

4. At en hel spark, en bilmotor, et hjemmebrent-apparat, flere forskjellige klær og generelt «småting» har forårsaket fortetninger i avløpsrør i Trøndelag?

5. Fra vi startet opp for 48 år siden, har vi totalt fjernet 36 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i kommunen? Det tilsvarer rundt 36 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i kommunen. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

6. Rundt 80% av alle fyringstanker i kommunen er fjernet? Det betyr at her har store deler av befolkningen i Trøndelag vært flinke. Men det ligger fremdeles en del igjen.

7. Sentrumsnære strøk om vinteren er mer utsatt for frosne rør, fordi den isolerende snøen brøytes vekk?

8. Vi fjerner 1800 tonn sand fra kommunens sandfang og gater hver vår? Det er omtrent like mye som vekten av 180 store elefanter (… og da snakker vi om de aller største elefantene. Disse kan bli opptil 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn!)

9. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. I dag tømmer vi 6000 m3 septik i Trøndelag hvert år, nok til å fylle 40 000 badekar*!

10. At det i noen områder i Trøndelag må tas ekstra hensyn til grunnforholdene. Vi kjenner godt til grunnforholdene i kommunen vår, og passer på at alt arbeid utføres forsvarlig. Rørrehabilitering/rørfornying er gode løsninger for å unngå graving i risikoområder.

Vil du vite mer om oss i Norva24 i Trøndelag og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.