De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1.  Agder bor det 311.000 mennesker, der mange har boliger fra før 1970 med gamle rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

2. Det er 16 avløpsrenseanlegg i Agder? Her renses vannet vi mennesker på ulike måter forurenser, før det går videre ut i sjø eller vassdrag. Slammet som ligger igjen er rikt på næringsstoffer, og brukes til jordforbedring og gjødsling.

3. Folk i Agder stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, Q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

4. At Playstation kontroller, gensere, jakker, boksershortser, sparebøsser, våtservietter, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet ulike hjem i Agder?

5. Fra vi startet opp for over 50 år siden, har vi totalt fjernet 15 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i kommunene? Det tilsvarer rundt 15 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i kommunen. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

6. Rundt 70% av alle fyringstanker i Agder er fjernet? Det betyr at her har store deler av befolkningen vært flinke. Men det ligger fremdeles en del igjen.

7. Sentrumsnære strøk om vinteren er mer utsatt for frosne rør, fordi den isolerende snøen brøytes vekk?

8. Vi behandler rundt 10 000 tonn med oljeforurenset masse hvert år? Dette er omtrent like mye som vekten av 1 000 av de aller største elefantene som finnes på planeten vår*.

9. At vi samler inn over 1,5 millioner liter olje hvert år fra Agder? Nok til å kunne fylle rundt 10 000 badekar med olje!*

10. At det i noen områder i Agder må tas ekstra hensyn til grunnforholdene, fordi graving vil øke risiko for masseforflytning/ras? Vi kjenner godt til grunnforholdene i kommunene våre, og passer på at alt arbeid utføres forsvarlig. Rørrehabilitering/rørfornying er gode løsninger for å unngå graving i risikoområder.

Vil du vite mer om oss i Norva24 Sørmiljø AS og det vi driver med? Les mer her

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.