De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Haugalandet har flere tusen boliger som er bygget før 1970, og har gamle rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

2. At folk på Haugalandet stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, Q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

3. At Playstation kontroller, gensere, jakker, en 25-meters hageslange, sparebøsser, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet i ulike hjem på Haugalandet?

4. Fra vi startet opp for 40 år siden, har vi totalt fjernet rundt 10 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i distriktet? Det tilsvarer rundt 10 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i området. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

5. Majoriteten av alle fyringstanker i distriktet er fjernet? Det betyr at store deler av befolkningen på Haugalandet har vært flinke. Men det ligger fremdeles en del igjen.

6. Sentrumsnære strøk om vinteren er mer utsatt for frosne rør, fordi den isolerende snøen brøytes vekk?

7. Vi fjerner mange hundre tonn sand fra sandfang på Haugalandet hver vår? Omtrent like mye som vekten av 30 store elefanter*, og da snakker vi om de aller største elefantene. Disse kan bli opptil 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn! **

8. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. Hvert år tømmes det store mengder septik i distriktet vårt. Visste du at hver innbygger bæsjer ca. 2,5 badekar hver?

9. At det i noen områder på Haugalandet må tas ekstra hensyn til grunnforholdene? Vi kjenner godt til grunnforholdene i distriktet vårt, og passer på at alt arbeid utføres forsvarlig. Rørrehabilitering/rørfornying er gode løsninger for å unngå graving i risikoområder.

10. At den røde elefanten som i dag pryder våre gule biler ble «født» i 1989? Den kom til verden for å gi bilene, som den gang var grå og kjedelige, mer identitet – i stil med selskapet. Elefanten er et symbol på størrelse, kraft og pågangsmot, og har en snabel til oppsuging eller spyling. Våre verdier og verktøy i et og samme dyr!

Vil du vite mer om oss i Norva24 Birkeland avd. Haugalandet og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.
**https://no.wikipedia.org/wiki/Elefanter