De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Det kommunale avløpsnettet i Ringerike er på 288 km! Det tilsvarer ca. 9 meter per person.

2. I Ringerike er over 7300 boliger bygget før 1970, og har gamle rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

3. At ringerikerne stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, Q-tips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

4. At Playstation kontroller, gensere, jakker, en 25-meters hageslange, sparebøsser, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet ulike hjem på Ringerike?

5. Fra vi startet opp for 60 år siden, har vi totalt fjernet 10 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i kommunen? Det tilsvarer rundt 10 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i kommunen. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

6. Rundt 70% av alle fyringstanker i kommunen er fjernet? Det betyr at her har store deler av befolkningen i Ringerike vært flinke. Men det ligger fremdeles en del igjen.

7. Sentrumsnære strøk om vinteren er mer utsatt for frosne rør, fordi den isolerende snøen brøytes vekk?

8. Vi fjerner 300 tonn sand fra kommunens sandfang hver vår? Det er omtrent like mye som vekten av 30 store elefanter*.

9. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. I dag tømmer vi 7000 m3 septik i Ringerike hvert år, nesten nok til å fylle opp 3 store olympiske svømmebasseng!*

10. At det i noen områder på Ringerike må tas ekstra hensyn til grunnforholdene, fordi graving vil øke risiko for masseforflytning/ras? Vi kjenner godt til grunnforholdene i kommunen vår, og passer på at alt arbeid utføres forsvarlig. Rørrehabilitering/rørfornying er gode løsninger for å unngå graving i risikoområder.

Vil du vite mer om oss i Norva24 Ringerike og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.