De fleste av oss beveger oss rundt uten en tanke for alt som skjer under føttene våre. Helt uvitende om alt som skjer langt der nede. En fremmed undergrunnsverden, som må vedlikeholdes på samme måte som alt annet. Hvis ikke «flyter» den opp, og blir raskt en veldig ubehagelig del av livet over bakken.

Velkommen til vår verden, her får du en liten smakebit av den spennende hverdagen vår.

Visste du at…?

1. Det kommunale avløpsnettet i Sandefjord er så langt at det tilsvarer ca. 20 meter per innbygger!

2. Sandefjords første vannverk ble etablert i Bugårdsdammen i 1876, og at de eldste avløpsledningene i dagens system er kanaler i stein fra 1900-tallet? Og at mange har boliger bygget før 1970 med rør som potensielt kan sprekke? Dette kan i verste fall skape oversvømmelser og store ødeleggelser i hus og hjem.

3. Sandefjordinger stadig synder med å kaste ting i avløpene som ikke har noe der å gjøre? Og at fett, kutips, våtservietter, bind og prevensjon hyppig fjernes fra avløpssystemet? PS. Er du usikker på hva som kan kastes i vask eller toalett, finner du en god oversikt her.

4. Playstation kontroller, gensere, strømpebukser, t-skjorter, jakker, en 25-meters hageslange, sparebøsser, hårbørster og graviditetstester har blitt dratt ned i toalettet ulike hjem i Sandefjord?

5. Fra vi startet opp for 104 år siden, har vi totalt fjernet 15 000 m3 fett fra fettutskillere rundt omkring i kommunen? Det tilsvarer rundt 15 millioner 1-liters melkekartonger med fett!* Men dette er langt fra alt fettet som kastes i kommunen. Mye av fettet kastes dessverre i vask eller toalett, og skaper trøbbel for både rør, pumpestasjoner og renseanlegg.

6. Rundt 70% av alle fyringstanker i kommunen er fjernet? Det betyr at her har store deler av befolkningen i Sandefjord vært flinke. Men det ligger fremdeles en del igjen.

7. Sentrumsnære strøk om vinteren er mer utsatt for frosne rør, fordi den isolerende snøen brøytes vekk?

8. Vi fjerner mange hundre tonn sand fra næringslivet og kommunens sangfang hver vår? Omtrent like mye som vekten av 30 store elefanter*, og da snakker vi om de aller største elefantene. Disse kan bli opptil 4 meter høye og veie mer enn 10 tonn!**

9. At før i tiden ble septiken i sentrum samlet i bøtter og fraktet bort med hest og kjerre, mens den på landet ble kastet rett i naturen? Verden har heldigvis gått videre. I dag tømmer vi 24 000 m3 septik i Sandefjord hvert år. Dette er nok til å fylle opp 150 000 badekar med septik. Som betyr at hver innbygger i Sandefjord fyller ca. 2,5 badekar med bæsj hvert år!

10. At det i noen områder på Sandefjord må tas ekstra hensyn til grunnforholdene når det skal utføres arbeid. Vi har røtter helt tilbake til 1919, og kjenner godt til grunnforholdene i kommunen vår. Vi passer på at alt arbeid utføres forsvarlig. Rørrehabilitering/rørfornying er gode løsninger for å unngå graving i enkelte områder.

Vil du vite mer om oss i Norva24 Spyleteknikk og det vi driver med? Les mer her.

*Sammenligningen er kun for å anslå en lett identifiserbar mengde, og må ses på som et omtrentlig anslag.