Gi borettslaget en real omgang før snøen kommer, så er det mye hyggeligere å møte våren! Her er noen kjappe tips på hva du bør ta tak i, før de første snøfnuggene daler ned.

1. Lag en liste over alt som bør gjøres

Det er alltid et ork å komme i gang. Men husk at alt som er gjort er gjort, så det er bare å brette opp ermene. Start med en liste over alt som bør gjøres før vinteren kommer. Hva skal gjøres, hvem har ansvaret og når skal det gjøres. Hva kan borettslaget gjøre selv og hva trengs det fagfolk til.

2. Arranger en felles dugnad

Mange borettslag har gjerne en vårdugnad. Husk at denne gjerne blir mye enklere dersom dere også hadde en høstdugnad. Sett en dato for en felles høstdugnad, hvor alle bidrar. Typiske oppgaver kan være rydding, raking, søppelplukking, reparasjoner o.l.

3. Alle hus skal vaskes hvert år

Den årlige husvasken er ikke bare viktig for å gjøre byggene penere og mer innbydende. Den er også en av de viktigste investeringene du gjør i borettslagets vedlikehold. Alle hus/rekkehus bør vaskes årlig. Det bidrar til at både maling og kledning holder seg mye lenger, blant annet fordi du holder sopp og alger unna. Det er ingen enkel jobb å vaske et helt borettslag, men her er det heldigvis hjelp å få.

4. Mal aldri uten å vaske først

Alle borettslag må males med jevne mellomrom, og høsten er det perfekte tidspunktet. Solen er svakere, og temperaturen fortsatt ideell for malerarbeid – i all fall i store deler av landet. Men før du maler noe som helst, er det avgjørende at punkt 4 er gjennomført. Vasken tar bort fett og skitt, slik at den nye malingen får bedre heft. Husk at også jevnlig takvask er viktig for vedlikehold og takets varighet.

5. Fjern løv fra sluk og avløp

I løpet av høsten samler det seg gjerne opp mye løv i sluk og avløp. Fjern løvet og sjekk at alle sluk og avløp ikke er tette. Høsten betyr mye nedbør, og de siste årene har regnværet i perioder vært ekstremt. Dersom sluket ditt er tett, klarer det ikke å ta unna de enorme vannmengdene. Vannet vil da kunne skape oversvømmelse, og finne veien inn i boligen.

Det tar bare noen minutter å fjerne løvet, men det kan fort bli en kostbar affære om det blir liggende.

6. Tøm sandfang for å unngå oversvømmelser

Det hjelper ikke med hus som skinner, dersom gatene fylles med vann og avfall. Det er viktig å huske på at overvann og vaskevann renner ned i kummer og sandfang. Disse må tømmes jevnlig for å unngå oversvømmelser og ødelagte rør. Vi har utstyr som gjør denne jobben raskt og effektivt. Etter sandfanget er tømt, spyles og rengjøres kummen slik at den er klar for bruk igjen. Avfallet kjøres bort til et godkjent avfallsanlegg. Les mer om hvordan man tømmer sandfang her.

7. Alle områder fortjener litt stell

Ikke glem at lekeplasser, gårdsplasser og andre fellesarealer får mye slitasje i løpet av en travel vår og sommer med mye aktivitet. Det er heldigvis ikke så mye som skal til for å for å friske opp. Rydding av lekeplasser og gårdsplasser, og enkelt vedlikehold og vask av fellesarealer kan gjøre en stor forskjell for beboerne.

En bekymring mindre med fast avtale

I Norva24 har vi faste avtaler med mange borettslag om vedlikeholdsspyling, vedlikehold av rør og avløp og tømming av sandfang. Faste avtaler kan være praktisk. Både for å slippe å bruke mye tid på å gjøre leverandøravtaler hvert år, og for å unngå at vedlikeholdsvasken glipper. Alt som er gjort er gjort, og du har en bekymring mindre.
Vi sørger for at borettslaget møter alles forventninger nå som vi går mot høst og vinter. Ta gjerne kontakt med oss for et uforpliktende tilbud.