I julen heller nordmenn store mengder fett i avløpet, selv om mange vet det ikke er særlig lurt. Norva24 tjener gode penger på fett-tette avløp. Likevel bruker vi alle kanaler til å be folk vise vett med fett, spesielt i julen. Hvorfor? Jo, se her…

I julen heller nordmenn store mengder fett i avløpet, selv om mange vet det ikke er særlig lurt. Norva24 tjener gode penger på fett-tette avløp. Likevel bruker vi alle kanaler til å be folk vise vett med fett, spesielt i julen. Hvorfor? Jo, se her…

Av Tore Hansen, CEO i Norva24 Norge AS

Det er kun få dager igjen til jul. Jeg gleder meg til samvær med de nærmeste, litt ferie og mye god mat og drikke. Der er jeg nok temmelig på gjennomsnittet. Hva med deg? 

Julen er en høytid uløselig knyttet til mattradisjoner, som ofte involverer mye fett. Mye av fettet havner dessverre i avløp, og skaper med det en hel del unødig stress på et allerede presset avløpssystem.

Fett i toalett og vask

Og nei: Det er ikke bedre å helle i toalettet den sausen eller den fettholdige krafta du ikke turte tømme i kjøkkenvasken. Hvis du leser dette, så er du antakelig så godt orientert at du vet det ikke er særlig lurt å helle fett i avløpet. 

Det bør være kjent for de fleste. I forkant av hver jul får vi lese det i artikler, høre det på radio og se det på TV. I mange tilfeller får vi det også servert på sosiale media, litt avhengig av hva disse algoritmene velger å servere hver enkelt. 

Julebudskap om avløp

Vi i Norva24 har gjennom flere år brukt mye energi og plass i vår digitale kommunikasjon i et forsøk på å banke inn det samme budskapet. Spesielt rett før jul. 

Her er tre eksempler: 

Havner dette i avløpene dine?

Slik tettes mange kjøkkenavløp. Ofte er det vår egen feil…

Kaster du dette i avløpet kan du få ubehagelig overraskelser  

Resultatet? Tja, ikke innertier og full uttelling, i alle fall. Hver eneste jul – både julaften og i romjula – må våre medarbeidere på vakt rykke ut for å åpne tette avløp. Ikke alltid på grunn av fett, men akkurat i jula er fett-tette avløp en gjenganger. 

Tore Hansen - CEO - Norva24 Norge AS

Tore Hansen, CEO i Norva24 Norge AS.

Vi hjelper alltid er et motto som forplikter, også i jula. Vi rykker naturligvis ut, så raskt det lar seg gjøre. Ofte blir det kostbart med helge- og helligdagsutrykning. Hvorfor maser vi om det, da? Hvorfor gleder vi oss ikke bare over oppdrag og fakturerte timer? 

Fordi dette er et mye større spørsmål enn som så. 

Ribbefett i vasken

Du vet forhåpentlig bedre enn å helle ribbefettet i kjøkkenvasken eller do. Men du kan med stor sikkerhet gå ut fra at folk i ditt nærmeste nabolag ikke vet det. Eller ikke bryr seg om det.

Å helle fettet fra én families juleribbe i vasken er en individuell beslutning, som har samfunnsmessige konsekvenser. Faktisk ganske store konsekvenser, på både kommunalt og nasjonalt nivå. 

Fettslumpen fra den ene husstanden hos naboen din slår seg sammen med fettslumper fra deres nabo igjen. Og de bortenfor, og de bortenfor der igjen. Slumper som hver for seg ikke er all verden, men som akkumulerer seg opp til store mengder. Det som var halvflytende ribbefett stivner i rørene, og slår seg sammen til store ansamlinger. 

Et avløpsnett som er stresset fra før, med andre ting som helst ikke skal være i avløpet. Fettansamlingene vokser seg større og større. Og større. Fettklumpene møter på andre ting. Bomullspinner, våtservietter, kondomer. Sånne ting blir god «armering» i byggverket der inne i rørene, og danner festepunkter som mer fett kan henge seg på. 

Avløp en viktig felles ressurs

Ser du det for deg? 

Fettslumpen fra den ene ribba vokser til en ansamling, som vokser til en innsnevring, som vokser til en full blokkering med tett avløp. 

Avløpsnettet er en utrolig viktig felles ressurs. Ikke fullt så viktig som vann i krana. Men om avløpet er tett, så blir det brått veldig tungvint å nyttiggjøre seg vannet i krana. 

En av våre viktigste oppgaver er å bidra til å holde fellesressursen avløpsnettet i god og operativ stand. Til nytte for deg, naboen, bydelen, bygda og kommunen. For oss er det viktigere enn å fakturere ut de ekstra tusenlappene på utrykning i jula. Vi tar mer enn gjerne flere oppdrag. Men her har vi et felles ansvar for å ta vare på samfunnets ressurser. 

Derfor jobber vi så hardt med å få ut det viktige budskapet. 

Ikke hell fett i avløpet. Fett i toalettet er helt greit, bare det har gått gjennom kroppen først.