Nå er det er jul igjen, og det skal spises og drikkes – dagen lang! Det produseres mengder av mat, kaker og kaffe – vi står timesvis over grytene. Hvem har vel lyst til å bruke like mange timer på å rydde opp – mette og trøtte som vi er??

Nei, matrester og fett, det skyller vi bare ned i vasken – og borte vekk blir det! Eller?

Ute av syne, men ikke nødvendigvis ute av sinn…
Skyller du fettet ned i vasken, vil du få problemer etter hvert. Selv om fettet er flytende når det forsvinner i sluket, vil det etter hvert stivne på grunn av lavere temperaturer under bakken. Fettet kan bli hardt som betong og du kan få tette rør. Å skylle med varmt vann i etterkant, hjelper ikke.

Rottefest
Dessuten er olje, fett og matrester skikkelig deilig julemat for undergrunnens beboere. Rottene bor i kloakken og hver gang du hiver avfall i vasken, mater du dem – og de formerer seg i et voldsomt tempo. Skikkelig ekkelt!

Bruk noen minutter ekstra på sortere fett og avfall der det skal være, så unngår du trøbbel med rørene og julefråtsing under bakken.

Følg våre tips og unngå problematiske julerør!

Stekepannefett
Stekefett, smør, olje og annet type fett skal ikke vasken. Stivnet fett kan tørkes av stekepannen med tørkepapir før du vasker den. Kast papiret i matsøpla eller restavfallet. Flytende fett kan helles i en tom flaske eller melkekartong og kastes i søpla. Ev. kan det legges i fryseren slik at det stivner før det kastes. 

Fett fra ribbe, pinnekjøtt og julebakst
Stekebrett eller kjeler med fett, kan avkjøles slik at fettet stivner. Skrap bort fettet, og tørk restene med papir. Kast det i søppelet. Deretter kan brettet/kjelen vaskes.

Tips! Julebakstfettet kan brukes til å lage meiseboller til fuglene. Fyll det med nøtter og frø og server fuglene julemat.

Egg
Egg i rørene kan fort bli eggerøre når det kommer varmt vann. Det hjelper ikke om du skyller med kaldt vann, for egget kan uansett bli liggende i rørene en stund. Egg og eggerester skal derfor i matsøpla.

Glass/plast med fett (fra oliven eller fetaost)
Mange heller ut denne oljen i vasken, men dit skal den ikke! Hell den over i en melkekartong, eller bruk den i annen matlaging som en smakstilsetter.

Frityrolje/ matolje
Har du store mengder olje som du skal bli kvitt, kan du samle dette i sin opprinnelige emballasje, plastkanner, brusflaske o.l. og levere det til gjenvinningsstasjonen der du bor.

Kaffegrut
Kaffegrut er grisete, og spesielt kjedelig er det å skrape det ut av en presskanne. Mange skyller det derfor bare ut i vasken når de vasker kanna. I kombinasjon med matfett er kaffegrut helt håpløst å få i rørene, dette danner propper som setter seg fast.

Tips! Bruk en skje og grav ut så mye av gruten du klarer. Legg deretter tørkepapir over sluket og skyll kannen. Dette vil fungere som et filter for kaffegruten, som du kan kaste i søpla når kannen er ren.  

Synder du med stearinen?
Julen er høysesong for levende lys og dryppende stearin. Er du en av dem som skyller lysestaker i varmt vann, slik at stearinen smelter og renner ned i sluket? Det er ikke smart. Dette vil til slutt stivne til en klump som tetter avløpet ditt.

Legg lysestakene i stedet i en boks som tåler varmt vann. Hell i kokende vann og la det kjøle seg ned. Stearinen vil da flyte opp til overflaten.

Spis, kos deg og kast smart. Vi kan ikke love deg en problemfri jul, men du vil i all fall få et problem mindre;-)

God jul!

Skulle du være så uheldig å få tette rør i jula, har Norva24 døgnvakt. Vi hjelper alltid! Klikk her for å finne din nærmeste Norva24-avdeling.

Bestill her