Er du blant dem som er litt ukritisk til hva du heller i vasken eller kaster i toalettet? Tenker at bare du skyller ned med vann, blir problemet borte? Da bør du lese dette.

Er du blant dem som er litt ukritisk til hva du heller i vasken eller kaster i toalettet? Tenker at bare du skyller ned med vann, blir problemet borte? Da bør du lese dette. For det gjør det nemlig ikke. Det er gjerne da problemene begynner.

Lettvinte, men kostbare løsninger

I følge fettvett.no tror:

  • 1 av 6 mellom 15 og 44 år det går greit å helle fett i vasken, så lenge man skyller med vann etterpå.
  • Mer enn en fjerdedel av befolkningen tror matrester brytes ned, og derfor kan kastes i toalettet.
  • 45 % av de spurte mener det er greit å kaste annet enn dopapir i toalettet.

(Kilde: fettvett.no)

Og mange av dem som vet at dette er dumt, velger å gjøre det likevel. Sånt blir det trøbbel av.

Ute av synet, men ikke av systemet

Kort sagt: Fett og matrester skal verken i vask eller toalett, da disse rørene går inn til ett og samme avløp. Kun toalettpapir skal kastes i toalettet.

Kaster du fett eller andre matrester i vasken/toalettet, vil fettet stivne i møte med kaldt vann eller kulde lenger ned i bakken. Matrestene kan feste seg i rørveggene. Dette hoper seg opp, og til slutt blir røret tett. Det som skal ut av rørene, kommer seg ikke ut. Som for eksempel kloakken, som da kommer i retur opp av sluket. Ikke særlig hyggelig.

Innbyggerne får regningen …

Kommunene bruker flere millioner årlig på å fjerne fett fra avløpsrørene – på innbyggernes regning. I tillegg til at eier selv må bekoste arbeid og opprydning når problemet oppstår. Helt unødvendige kostnader.

…og rottefest på kjøpet!

Som om ikke faren for kloakksøl og høye kostnader er nok, er kanskje den mest ubehagelige konsekvensen; rotter.

Visste du at rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett og matrester som kastes i avløpet? Og at ett rottepar og deres unger kan bli til 1000 nye rotter i løpet av ett år? Ingen mat – ingen rotter!

(Kilde: fettvett.no)

AVLØPSSYSTEMETS ABC

Her får du en god oversikt over hva som skal/ ikke skal skylles ned i vask og toalett, i tillegg til tips om hvordan det i stedet bør håndteres.

Send Forespørsel