45 minutter etter at meldingen om kloakklekkasje i byggegropa til Høgskulen på Vestlandet kom inn til Norva24 Birkeland i Bergen var den store sugebilen til operatør Merete Alpen Jensen Jensen og kollega Jørn Brattberg på vei til høgskulen på Kronstad.

45 minutter etter at meldingen om kloakklekkasje i byggegropa til Høgskulen på Vestlandet kom inn til Norva24 Birkeland i Bergen var den store sugebilen til operatør Merete Alpen Jensen Jensen og kollega Jørn Brattberg på vei til høgskulen på Kronstad. 

Bildet: Merete Alpen Jensen håndterer både sugebil og slange under suge-oppdraget på Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Hun liker for øvrig slagordet til entreprenør Kruse Smith «fra idè til virkelighet». Dette er et slagord som også passer for jenter som vil inn i kommunalteknisk bransje, mener hun. Foto: Odd Borgestrand

– Grunnen til at det tok 45 minutter var at vi måtte sluttføre et annet oppdrag og sette et tredje oppdrag litt på vent, forklarer Merete Alpen Jensen Jensen (29).
Statsbygg med Entreprenør Kruse Smith i Bergen som totalentreprenør er godt i gang med nybygget til Høgskolen på Vestlandet. Bygget har fått det særegne navnet «Edens Hage», og her skal det selvsagt ikke være noe kloakkutslipp, sier daglig leder i Norva24 Birkeland, Kenneth Birkeland. Han berømmer sine medarbeidere i Bergen for rask utrykning og vel gjennomført jobb. I løpet av 15 minutter var en overfylt kum med kloakk tømt og entreprenøren kunne enkelt utbedre skaden og fortsette sine grunnarbeider.

Etter få minutters sug var kummen inne på anleggsområdet til det nye tilbygget til Høgskulen på Vestlandet tømt for kloakk. Operatør Jørn Brattberg ved kummen. Foto: Odd Borgestrand
Etter få minutters sug var kummen inne på anleggsområdet til det nye tilbygget til Høgskulen på Vestlandet tømt for kloakk. Operatør Jørn Brattberg ved kummen. Foto: Odd Borgestrand

Rutinejobb
– For oss var dette en helt ordinær rutinejobb, og dem er det faktisk ganske så mange av, forteller Merete Alpen Jensen etter at slangene er rengjort og tilbake på trommelen bak på sugebilen.
– Noen kaller det blålys jobber, og det er viktig at vi kommer raskt til stedet hvis det er snakk om utslipp eller lekkasjer av ulik art, understreker hun.
– Jeg er eneste jenta som kjører sugebil for Norva24 i Bergen, men tenker ikke så mye på at jeg bare har mannlige kolleger. Noen vil kalle dette en drittjobb, men jeg trives som operatør der vi har mange spennende oppdrag innen kommunalteknikk, med ulike tømme- og sugeoppdrag. Noen dager kan vi gjennomføre seks-sju mindre jobber mens det andre dager er oppdrag som tar hele arbeidsdagen.

Dette er den store kombi-bilen som Merete betjener hver dag i Bergen, - og hun stortrives med bilen og de mange ulike oppdragene hun blir sendt ut på. Foto: Odd Borgestrand
Dette er den store kombi-bilen som Merete betjener hver dag i Bergen, – og hun stortrives med bilen og de mange ulike oppdragene hun blir sendt ut på. Foto: Odd Borgestrand

Hver eneste dag er forskjellig, og det er sjelden vi har full oversikt over hva arbeidsdagen vil bringe. Dessuten har vi 24 timers vaktordning. Vi tømmer der det er fullt, åpner der det er tett eller spyler der det er skittent.  Jeg føler at vi lever opp til vårt motto «Vi hjelper alltid», sier hun med et smil.

Bak rattet hele livet
Merete fant sin plass bak et ratt som liten jentunge. Det var spennende å sitte i pappas lastebil, og som 18-åring tok hun førerkort for lastebil og vogntog.
Hos sin forrige arbeidsgiver, Asko, ble hun kåret til årets sjåfør i 2014 og driftsleder Christopher Birkeland ved Bergensavdelingen sier rett ut at Merete er en av de dyktigste medarbeiderne i selskapet.

Nå har hun vært sjåfør og operatør i Norva24 Birkeland i Bergen i tre år, og er et godt eksempel på at jenter fikser oppdrag innen kommunalteknikk. Hun er fast sjåfør og operatør på en stor Müller kombi spylebil, og oppfordrer andre jenter som er glad i å kjøre store biler om å satse på en hverdag med kommunalteknikk.

– Her skjer det alltid noe uventet og spennende. Det gjelder å snu seg raskt, være kreativ og løsningsorientert. Det er viktig å være nøye med hygiene, og ta vare på egen sikkerhet. Og så er det selvfølgelig morsomt å løse problemer for folk, enten det er privatpersoner, firmaer eller kommuner. Alle er takknemlige når vi kommer og enda mer takknemlige når vi har løst oppdraget, sier Merete.

 

Bestill her