Stilte sterkt på Hallingtreff
Driftslederne Stein Linholt og Knut Vikane representerte Norva 24 på årets Hallingtreff. Her fikk de høste ny kunnskap og lære av andres erfaringer, med samhandling som hovedtema.
Driftslederne Stein Linholt og Knut Vikane representerte Norva 24 på årets Hallingtreff. Her fikk de høste ny kunnskap og lære av andres erfaringer, med samhandling som hovedtema.
Over 300 deltakere og 23 utstillere møttes i midten av juni til Hallingtreff i Ål og på Geilo. Årets treff markerer 25 års jubileum, og setter også ny rekord i antall deltakere.
Driftslederne Knut Vikane fra Norva24 Birkeland, avdeling Stord og Stein Linholt fra Norva24 Flagstad. Begge er godt kjent på Hallingtreff, etter å ha deltatt fire-fem ganger på treffet. I fjor foregikk det digitalt, og i år var det igjen mulig å møtes fysisk.
Møter kunder og samarbeidspartnere
– Det er veldig hyggelig og nyttig å møtes her. Fysisk er absolutt det beste! Det er veldig viktig at markedet og bransjen kan treffes, sier Stein Linholt.
Han er leder for faggruppe for tetthetsprøving og desinfisering – TD-gruppa – i Rørinspeksjon Norge.
– Vi får treffe mange av kundene og samarbeidspartnere våre. I mange tilfeller får vi et ansikt til navn på fagfolk vi er i jevnlig kontakt med. Hallingtreff gir gode muligheter til å diskutere med likesinnede. Temaet denne gangen er ekstra viktig, der samspill står i fokus, sier Knut Vikane.
Årets Hallingtreff holder fast på tradisjonen om et VA-faglig solid program, der NoDig og grøftefrie metoder stårt sterkt. I år var samarbeid hovedtema, med «Verdien av samhandling» som overskrift i programmet.
– Når vi endelig er samlet skal vi bruke tre dager til å dele kompetanse og jobbe for et ledningsnett som skal holde i 100 år. Vi er alle bidragsytere inn i en viktig bransje. Vi skal være rause med hverandre og gi hverandre innblikk i utfordringene, sa Sverre Tragethon på åpningen.
Han er daglig leder i Hallingplast AS, selskapet som er vertskap og med-arrangør på Hallingtreff.
Dele kunnskap gjennom samhandling
– Ta imot kunnskap, og ta del i hverandres kunnskap. Målet er at alle skal ha en ryggsekk full av kunnskap når dere reiser hjem. Si det du mener, vær nysgjerrig og juster egne oppfatninger dersom du forstår at andre har mye å bidra med, sa Tragethon.
Samhandling, samarbeid og ønsket om å lære av hverandre passer som hånd i hanske med verdiene hos Norva24. Flere av foredragene fokuserte på nytten av å involvere aktører i et prosjekt på et tidlig stadium, slik at et bredt spekter av ulik fagkompetanse kommer til nytte gjennom en større del av prosjektet.
– Samspill er et viktig tema vi har etterlyst fra RINs side. Ikke minst med tanke på de som driver med sluttkontroll av nye VA-anlegg. Vi ønsker å være delaktig tidligere, slik at vår kunnskap og kompetanse kommer til nytte gjennom en større del av prosjektet. Det kunne spart bransjen for mye penger. Allerede fra tidlig fase vil det være nyttig å planlegge for sluttkontroll, sier Stein Linholt.
I motsatt ende av den skalaen er det ikke uvanlig at sluttkontrollen blir glemt gjennom det meste av prosessen.
– Helt til noen plutselig kommer på det, tre dager før asfalten kommer. Da blir det plutselig armer og bein. Det er en betydlig utfordring som kunne vært løst bedre, supplerer Knut Vikane.
– Hvordan kan man ta tak i det?
– Det handler om bransjeforståelse. Ting tar tid og må planlegges. Kvaliteten blir bedre av å involvere fagfolk tidlig i planleggingen. Det gjelder like mye for geoteknikeren i starten som VA sluttkontrollen i den andre enden. Det vil være nyttig for alle parter å involvere faggrupper tidlig, sier Knut Vikane og Stein Linholt i Norva24.
Hallingtreffs ærespris til Tragethon senior
Etter flere utsettelser som følge av pandemien kunne arrangørene Hallingplast AS, Scandinavian Society for Trenchless Technology (SSTT) og Rørinspeksjon Norge endelig ønske deltakere og utstillere velkommen til Hallingtreff. Denne gangen gikk arrangementet av stabelen i juni i stedet for januar, og deltakerne ble ønsket velkommen i strålende sommersol.
Hallingtreffs ærespris for 2022 ble på festmiddagen tildelt Steinar Tragethon, gründer og daglig leder på Hallingplast AS gjennom drøyt 40 år. 300 festkledde deltakere på Hallingtreff registrerte at den sindige hallingdølen ble mer eller mindre satt ut da han ble tildelt prisen, men han fikk en ferdig skrevet takketale, lesebriller og godt lys som hjelp til å gjennomføre en rørende tale der han sedvanlig trakk fram alle andre enn seg selv.
– Årets prisvinner er utdannet rørlegger, og i sitt yrke har vinneren i alle år jaktet på smarte løsninger for norsk vannbransje, sa juryen i sin begrunnelse.
Båsum sier seg fullstendig enig i juryens valg og begrunnelse, og gratulerer både vinneren selv og Hallingplast.
– Det var veldig moro! Man kan knapt tenke seg en mer verdig kandidat til den prisen enn Steinar Tragethon, sier Linholt og Vikane samstemt.