Slik tettes mange kjøkkenavløp. Ofte er det vår egen feil …
Varmt vann fjerner det aller meste fra oppvasken. Borte i sluket, og ute av sinn. Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene. Det finnes utallige tette kjøkkenavløp i norske hjem. Fett er den store synderen.
Er du blant dem som tenker at varmt vann løser alt? Da bør du lese dette.
Fett smelter – og stivner igjen
Vi har tatt en prat med Bjørn Cato Sæthre som er driftssjef i Norva24. Han kan fortelle at det de siste årene har vært en stor økning i antall tette kjøkkenavløp. – Vi ser at folk er mye sløvere enn tidligere. De kaster alt mulig rart i vasken. I tillegg brukes mer olje i matlagingen enn før, sier han. Det største problemet er nemlig fettet. Gryter, stekepanner og tallerkener fulle av fett skylles i glovarmt vann, slik at fettet smelter og renner bort.
Sæthre forklarer at det smeltede fettet vil stivne igjen når det kommer lengere ned i avløpet, hvor temperaturene er lavere. Her blir fettet som smør, som setter seg fast i rørene. Det hoper seg opp og blir tett. – Vi har faktisk opplevd at folk har tømt hele frityrgryten i vasken. Det sier seg selv at det ikke er noe særlig når det stivner nede i avløpet, sier han.
Også store matrester setter seg fast i rørene og tetter dem. – Mange tar bort silen som ligger i kjøkkenvasken, slik at større rester går ned i avløpet. Men silen er der jo for en grunn. Den skal samle opp alt som ikke skal i avløpet, slik at det kan kastes i søpla, sier driftsjefen.
Disse signalene bør du være oppmerksom på
Du får gjerne et forvarsel dersom vasken er i ferd med å tette seg. Du kan også teste dette selv. Sett kranen på fullt. Vannet skal normalt kunne renne på fullt uten at det stopper opp i sluket i vasken. Går det tregt, er avløpet i ferd med å tette seg.
Disse signalene bør du ta på alvor:
- Klukking i vasken er gjerne det første tegnet på at avløpet er i ferd med å bli tett.
- Vannet renner tregt ut.
- Vannet kommer opp av oppvaskkummen når oppvaskmaskinen tømmer seg.
- Vond lukt kan komme dersom gamle matrester hoper seg opp i røret.
Fett fester seg i alle typer rør
Det er dessverre ikke sånn at stivnet fett glir bedre i nye enn gamle rør. Fettet «gror» faktisk like godt i plastrør (PVC-rør), som er i de fleste hus bygget på slutten av 70-tallet og fram til i dag. Selv et splitter nytt hus kan få tette rør. – Et flott rørsystem kan tettes bare på få måneder dersom eierne ukritisk hiver alt i sluket, sier Sæthre. – Ingen rørkonstruksjoner er laget for å ta unna fett og matrester.
Helt siden det ble vanlig med innlagt vann/avløp og frem til slutten av 70 tallet, ble det benyttet støpejernsrør. Disse ruster etter hvert innvendig. Det gjør at fettet fester seg lettere. Fettet bidrar også til at rustprosessen går raskere, og rørene blir dårligere. – I slike tilfeller gjør vi en rørinspeksjon slik at vi ser rørenes tilstand. Er det mye rust, går vi inn med spesialdyser og skjærer bort rust og avleiringer. Da blir rørene i det fleste tilfeller glatte og fine igjen, forteller Sæthre.
Vann- og råteskader
De vanligste skadene som følger av tette kjøkkenrør, er vannskader. Rørene er laget for at vannet skal passere, og ikke bli stående fulle av vann. Blir røret fullt av vann, kan det piple og dryppe ut av røret over tid. For eksempel under kjøkkeninnredningen eller andre steder i huset. Med jevn tilførsel av små mengder vann, vil du kunne få råteskader – uten at du ser det.
Et annet klassisk eksempel på vannskade som følge av tette rør, er at folk setter på oppvaskmaskinen – og forlater huset. Er kjøkkenrøret tett, kommer vannet fra oppvaskmaskinen opp av kjøkkenkummen. Det kan renne over og alt pumpes ut på gulvet. – Vi har sett flere eksempler på akkurat dette. Kjøkken og stue fylt med fettete vann som trenger inn under innredning, i gulv og vegger. Dette kan gi store vannskader i huset, forteller Sæthre.
Dette kan du gjøre for å forebygge tette kjøkkenrør
Hvis kjøkkenrøret er helt tett, er det ikke så mye du kan gjøre selv. – Eneste gode og langsiktige løsning er å få fagfolk til å spyle rørene med høytrykk og varmt vann. Vi har også med oss sugeslange, slik at vi tar unna vannet som slår tilbake. Dette gjør vi for å unngå vannskader, sier Sæthre. Prosessen tar alt fra 15 minutter til flere timer, helt avhengig av hvor omfattende jobben er.
Selv om det ikke er så mye du kan gjøre selv dersom rørene har tettet seg, kan du ta dine forhåndsregler for å unngå dette.
- Ikke ta bort silen i vasken. Alt som samler seg der, skal i søpla – ikke videre ned i sluket.
- Ikke bruk glovarmt vann til å skylle bort fettet. La det stå å bli kaldt, slik at det størkner. Bruk tørkepapir til å fjerne fettet.
- Stearin, kaffegrut, egg og andre større matrester skal ikke ned i sluket. PS! Egg kan bli til eggerøre når røret skylles med varmt vann.
Tetter rørene dine seg ofte, selv når de er spylt? Da bør du foreta en rørinspeksjon, for da er det antagelig noe som er galt.
Er du bevisst hva du skyller ned i kjøkkenavløpet, kan du spare deg for mye trøbbel. Merker du likevel at rørene dine begynner å bli tette, er det viktig å ta grep. – Ikke ta unødvendige sjanser. Det er mye bedre å få det fikset, enn vente til det flyter. Vi er kjapt på plass om du trenger oss, avslutter Sæthre.