Mange borettslaget har dugnad hvor det vaskes, males og fikses. Alt som ser stygt ut etter vinteren, friskes opp. Men hva med alt det du ikke ser? Tette rør, fulle sandfang eller trege avløp – som ikke er synlig før det er for sent. Og da blir det til gjengjeld veldig synlig …

La dugnaden synke dypt – ellers kan det bli trøbbel! Bare se her.

1. Hold rørene åpne med jevnlig vedlikehold!

Mange borettslag består av bygninger med gammelt røropplegg, ofte oppført på 50-70-tallet. Noen betegner rørene fra denne tidsepoken som «tikkende bomber», fordi de over tid gror igjen. Vi opplever ofte at smuss, avleiringer, såperester, fett, rust og håravfall er årsaken til trege og tette avløp, vannskader, kloakklukt i huset og oversvømmelser. I verste fall må rørene byttes ut. Som leder i borettslaget er det ikke lett å fange opp faresignalene for tette avløp – før det faktisk er for sent. Det er gjerne ikke før noen vasser i kloakk eller vann at ledelsen får beskjed. Innfører du faste rutiner for vedlikeholdsspyling av rørene unngår du slike situasjoner. Du kan lese mer om ulike faresignaler for tette rør og om rørspyling her.

Vi høytrykkspyler alle typer rør.

2. Sjekk rørenes tilstand med en rørinspeksjon

Selv om du er flink til å spyle rørene med jevne mellomrom, er det også smart å ta en titt for å se hvordan det ser ut i blant. Spesielt hvis du ofte opplever vond lukt eller gjentakende tette rør i borettslaget, bør du finne ut hva som er årsaken.

Ved en rørinspeksjon får du en grundig tilstandsvurdering av rørene. Da sjekkes rørene med et spesialbygd, fjernstyrt rørinspeksjonskamera som føres gjennom avløpsrøret. En rørinspeksjon kan gjøres både enkelt og mer omfattende. Her finnes det mange ulike løsninger – tilpasset ulike behov.

3. Hold unna vannet fra veiene – tøm sandfangene

Det hjelper ikke å bare feie bort all grus og sand, dersom ikke sandfangene tømmes. Da vil det bare flyte opp igjen og fylle veiene med både vann og avfall. En glatt og lang vinter gir oss masse grus og sand i gatene, som raskt fyller opp sandfangene. Sandfangene ligger godt skjult under rister og asfalt. De skal skille ut sand, grus og jord som renner ned i kummen. Dette blir liggende i bunnen, mens vannet renner videre. På den måten unngår du å få grus og sand inn i rørsystemene, slik at rørene tetter seg.

Alle sandfang bør tømmes jevnlig, hvor ofte avhenger av flere faktorer:

  • Hvor mye det er strødd på vinterstid
  • Risikoen for oversvømmelser i området
  • Kummens plassering, om den ligger i bunnene av en bakke eller på et flatt strekk
  • Hvor mye grus og sand det er i området
  • Trafikktetthet

Ideelt sett bør et sandfang tømmes når ca. 50 % av lagringsvolumet er fylt opp. Det er eiers ansvar å selv sørge for tømming av sandfang. De er dermed også ansvarlig for eventuelle skader som følge av fullt sandfang – som kan medføre erstatningsansvar eller bøter.

Du kan lese mer om tømming av sandfang her.

4. Alle hus bør vaskes hvert år

Den årlige husvasken er ikke bare viktig for en pen og innbydende fasade, men også en av de viktigste investeringene du gjør i borettslagets vedlikehold. Alle hus/rekkehus bør få en årlig husvask.

Klimaendringene har ført til økt nedbør og fuktigere vær og gir økt behov for husvask. Dette kan by på utfordringer dersom du ikke er flink med utvendig rengjøring.

  • Sopp- og råteskader: Manglende renhold kan gi skader på treverket. Skitne vegger tiltrekker seg fukt, og gjør at grobunnen for ulike mikroorganismer blir bedre. Med mer fuktig vær og økende luftforurensing har vekstforholdet for sopp og alger blitt bedre. I skitten sitter det også soppsporer, og blir disse sittende lenge nok kan det forårsake råte.
  • Fargeendringer: Klimaendringer kan i kombinasjon med luftforurensing, endre fargen på bygget. Både beis og maling kan bli både grumsete og uklar, og få redusert levetid. Alger som fester seg til overflaten, vil etter hvert feste seg til maling og beis og bryte ned den tekniske kvaliteten.

Vasker du huset hvert år fjernes pollen og annen forurensning. Slik reduseres begroing av sopp og alger. Malingen og kledningen holder seg mye lenger. NB! Ikke glem taket. Det fuktige klimaet gjør takvasken viktigere enn noen gang!

Vi utfører både fasade- og takvask med høytrykkspyler, les mer her.

Faste vedlikeholdsavtaler gjør dugnaden enklere

De fleste borettslag har selv ansvar for å holde det i orden, både over og under bakken. Faste avtaler kan være praktisk og veldig tidsbesparende i en hektisk hverdag. I Norva24 har vi faste avtaler med mange borettslag om vask av bygg, gårdsplasser og fellesområder, rørspyling og tømming av sandfang. I tillegg leverer vi tjenester som vi anbefaler å ikke kun gjøre i forbindelse med dugnader, som for eksempel septiktømming.

Vi hjelper deg gjerne å gjøre borettslaget klart til sommeren, kontakt oss for et uforpliktende tilbud.

Send Forespørsel