Vi jobber med avløpsslam hver dag, og vet hvor viktig det er. Nå har Norsk Vann akkurat kommet med en rapport som gjør det klart at det blir enda viktigere framover, også under EUs nye avløpsdirektiv. Jeg har nylig lest rapporten. Her er de tre viktigste punktene i den nye rapporten, slik jeg ser det.

Om jeg sier slam fra avløpsrenseanlegg og septiktanker, hva tenker du da?

For de fleste som ikke jobber med det til daglig er det ikke spesielt gode assosiasjoner, tenker jeg. Kan hende noe som har med lukt å gjøre…? For noen av oss er avløpsslam derimot et spennende fagfelt, et viktig arbeidsområde og et felt der det nå foregår en spennende utvikling.

En fersk rapport fra Norsk Vann bekrefter det.

Avløp er kritisk viktig infrastruktur

Rapporten Nasjonal strategi for behandling og disponering av avløpsslam er svært interessant lesning for alle som jobber med eller i nærheten av avløp.
Et trygt og velfungerende avløpssystem er en av samfunnets mest kritiske typer infrastruktur, og helt avgjørende for at vi mennesker skal kunne bo i byer og tettsteder over hele landet. Slammet som blir igjen etter at vannet er renset og tatt ut av avløpet er en viktig ressurs til gjenbruk. Slik har det alltid vært, slik er det og rapporten setter ord på hvordan det blir i fremtiden.

Jeg fikk tak i rapporten kun få dager etter publisering, og har brukt sensommeren på å lese den grundig.

Rør og rensing

Mange vil tenke på renseanlegg og transportsystemer når det blir snakk om avløp. Det vil si rørsystemene som frakter avløpsvann fra toalettet, dusjen og vasken din til et lokalt eller regionalt renseanlegg som renser slammet og de farlige stoffene ut av avløpsvannet, før det rensede vannet slippes ut i det store, naturlige kretsløpet igjen.
Det spesielle med denne rapporten er at den tar for seg det som blir igjen når vannet er sluppet ut. Altså slammet og alle stoffene den inneholder, som vi ikke vil slippe ut i naturen. Tørrstoffet, som det også kalles.

Over drøyt 50 sider går rapporten gjennom en rekke aspekter ved slamhåndteringen.

  • Hva gjøres?
  • Hvem gjør det?
  • Hvordan gjør de det?
  • Marked og forretningsmodeller?
  • Hva er framtiden for slamhåndteringen?

Innsamling og bruk av avløpsslam

Tore Hansen - CEO - Norva24 Norge ASInnsamling, transport og håndtering av slam er et fag med tradisjoner langt tilbake, til den gangen transport gikk med hest og kjerre. På bygda var – og er – innhold i fraukjellere viktig gjødsel på jordene. Norva24 har over 100 års erfaring med dette.

Byene hadde folk som sørget for tømming av utedoer, ofte kalt «nattmenn». Heldigvis har utviklingen i avløpssystemer tatt over for manuell innsamling. Men innhenting og bearbeiding av slam er langt ifra overflødig.

Det er en sektor som i stedet har gjennomgått en stor grad av industrialisering, effektivisering og kommersialisering. Den utviklingen har vi i Norva24 en sentral rolle i.

Nye og bedre renseanlegg

Norske kommuner står overfor en situasjon med økende utbygging av nye renseanlegg og oppgradering av eksisterende anlegg. Dette for å tilfredsstille skjerpede rensekrav i EUs avløpsdirektiv, som også vi i Norge må forholde oss til som følge av EØS-avtalen.

Dette medfører økte mengder slam som må behandles og sluttdisponeres på en best mulig måte. Samtidig signaliserer myndighetene at det vil komme flere restriksjoner på bruk av slam i jordbruket, som hittil har vært den dominerende metoden for å bruke avløpsslam i Norge.

Vi i Norva24 er svært engasjert i avløpsslam. Vi jobber med det hver dag, og griper enhver anledning til å utvikle oss og forbedre oss gjennom læring og nye impulser. Jeg erkjenner også at ikke alle deler dette dype engasjementet. Rapporten er nok et stykke lesestoff de færreste vil – men kanskje burde – bruke tid på.

Hovedpunkter i rapporten

Derfor vil jeg gjerne benytte denne anledningen til å gi deg en oppsummering av det viktigste innholdet i rapporten, slik jeg ser det.

Jeg har konsentrert det i tre hovedpunkter:

  1. Slam er en verdifull vare
  2. Det trengs folk med kunnskap til innhenting og håndtering
  3. Håndtering og gjenbruk varierer med lokale og regionale forhold

1. Slam er en verdifull vare.

Slik er det allerede i dag, og det vil forsterkes ytterligere i årene som kommer. Et hovedmål er at slam er en ressurs som inngår i en sirkulær økonomi. Nyttestoffer resirkuleres og brukes på nytt, skadelige stoffer hentes ut og reduseres til akseptabelt nivå i vannet som slippes tilbake. Nye forskrifter gjør at akseptabelt nivå er lavere enn før.

Økende utbygging av nye renseanlegg og oppgradering eksisterende gir større mengder slam som skal hentes inn, behandles og bearbeides til brukbare produkter. Disse nye produktene skal i sin tur transporteres til sitt nye formål hos sluttbruker.

Tradisjonelt har gjenbruk av slam stort sett bestått i å bruke det som gjødsel i jordbruk. I nyere tid har det i stadig større grad dreid over mot produksjon av jordforbedrende produkter og ferdige masser som kan brukes på arealer der det skal dyrkes planter.

Eksempelvis hager, idrettsanlegg og grøntarealer i ulike typer utbyggingsprosjekter, i tillegg til landsbruksarealer.

Fra slam til jord og gjødsel

I arbeidet med rapporten har Norsk Vann gjennomført en spørreundersøkelse blant landets rense- og slambehandlingsanlegg. De fleste tror etterspørselen etter slamprodukter vil holde seg på samme nivå framover, men også at det er stor usikkerhet knyttet til det.

Noen av aktørene som har svart på undersøkelsen forventer at den type «produsert jord» jeg nevnte i forrige avsnitt vil bli mer og mer utbredt, og at flere aktører i markedet vil begynne med det. Vi vil også se nye produkter basert på slam. Flere venter for eksempel at produksjon av gjødselprodukter basert på slam vil øke, som følge av høye gjødselpriser. Vi ser også en forsiktig og interessant utvikling i retning av at slam kan bearbeides til biokull gjennom pyrolyse.

2. Slam, kunnskap og teknologi

Det trengs riktig teknologi, riktig utstyr og folk med riktig kunnskap til å samle inn og håndtere slammet. Nå mer enn noen gang før, og framover enda mer som følge av strengere krav.

Innsamling av slam i områder med spredt bosetting og lite sentraliserte avløpsløsninger foregår med tradisjonelle septikbiler eller biler for mobil avvanning. Førstnevnte frakter slam med større væskeinnhold, og et tørrstoffinnhold på 1-3 prosent.
Utstyr for mobil avvanning fjerner en del av væsken og konsentrerer slammet til et tørrstoffinnhold på 15-20 prosent, som gir en betydelig mer milljøvennlig innhenting og videre håndtering. Bilen eller vogntoget kjører slammet til et større avløpsrenseanlegg eller direkte til et frittstående slambehandlingsanlegg.

Kompostering

Behandling av slam skjer vanligvis ved de fleste avløpsrenseanlegg over en viss størrelse. I noen tilfeller foregår det ved separate, frittstående behandlingsanlegg som blant annet er basert på kompostering.

Slam brukes også i biogassanlegg, der 40-60 prosent av det organiske materialet omdannes til biogass og vann.

Vi driver en landsdekkende virksomhet innen mobil avvanning og innhenting av slam. Vi driver også et betydelig anlegg for bearbeiding og foredling av slam i et komposteringsanlegg i Gulen industrihavn, Sløvåg i Sogn.

Vår virksomhet på dette området er såpass stort og omfattende at Norva24 er spesifikt nevnt i rapporten, som en viktig aktør innenfor både mobil avvanning og behandling gjennom kompostering. Det er vi stolte over.

3. Lokale forhold styrer håndtering og gjenbruk av slam

Konkret håndtering gjøres ihht lokale og regionale forhold, sier rapporten. Det høres vagt ut, men er egentlig ganske enkelt: Hvordan slam skal gjenbrukes varierer med lokale forhold rundt om i landet.

Logisk, ikke sant?

Bruk av slam som gjødsel i jordbruket reguleres av forskrifter. Det er for eksempel ikke tillatt å spre avløpsslam på arealer der det dyrkes grønnsaker, poteter, bær eller frukt. Det gjør at slik spredning stort sett er aktuelt for kornarealer, og dermed begrenset til kun visse deler av landet.

Noen bruksområder for avløpsslam:

  • Behandling i biogassanlegg
  • Jordbruksarealer for kornproduksjon
  • Nydyrkingsarealer for grasproduksjon
  • Jordproduksjon til anlegg, hage, park, idrett osv
  • Industri og deponier som kan bruke slam til topplag overdekning

Bruken av slam reguleres av Gjødselsvareforskriften, stiller krav til gjødselsprodukter og bruken av dem. Deriblant en midlertidig endring som regulerer spredningstidsbunkt. Det er et bredt ønske i avløpsbransjen om at Gjødselsvareforskriften må endres. Det må stilles krav til hva slammet og slamproduktene faktisk inneholder, ikke til hva som er opphavet til produktet slik situasjonen er i dag.

En ny gjødselsbruksforskrift er på gang med en endring. Her ligger det an til skjerpede krav til når, hvor og hvordan avløpsslam kan brukes. Spesielt vil nye krav til lagring og spredetidspunkt gi utfordringer for vår bransje. Det er all mulig grunn til å følge med i denne sektoren framover.

Med vennlig hilsen
Tore Hansen. CEO i Norva24 Norge

Tore Hansen - CEO - Norva24 Norge AS

PS: Dette er første utgave av det som blir en fast serie artikler fra oss framover. Her skal vi snakke om ulike temaer relevante for bransjen, slik jeg ser det. Jeg tar gjerne imot dine kommentarer, innspill eller forslag til temaer.