Vanndagene er årets store møtested for fagfolk i vann og avløp fra kommuner på Vestlandet. Her stilte Norva24 Birkeland med et lag som viser bredden i tjenestene vi leverer til kommunene.

Vanndagene er årets store møtested for fagfolk i vann og avløp fra kommuner på Vestlandet. Her stilte Norva24 Birkeland med et lag som viser bredden i tjenestene vi leverer til kommunene.

355 deltakere. De fleste av dem fra 24 kommuner og IKS-selskaper på hele Vestlandet, fra Stavanger til Sogn. Det er tett på all time high i deltakerantallet for Vanndagene på Vestlandet, som gikk av stabelen i Bergen tidligere i høst.

Vanndagene er årets største faglige møtested for fagfolk innen vann og avløp på Vestlandet, og også en viktig VA-arena i nasjonal målestokk.

Her var Norva24 Birkeland solid til stede. Avdelingen bistår de fleste av kommunene i området med et varierende utvalg av tjenester. Vanndagene gir en kjærkommen anledning til å møtes på en hyggelig arena, der man får anledning til å snakke sammen på bred front.

– Ja, dette er et viktig sted å være. Det er en stor arena, og mange av kundene våre er her. Vi leverer et bredt utvalg av tjenester til kommuner i hele vestlandsregionen, sier salgs og storkundeansvarlig Espen Eikemo i Norva24 Birkeland.

Vann og avløp i felt

Han er spesielt fornøyd med at Vanndagene gir anledning til å møte operatører i kommunene. De som jobber med vann og avløp ute i felt, direkte involvert i alle utfordringer som må løses i hverdagen.

– De kommer ofte med helt spesifikke problemer de har. Eller utfordringer, da. Her kan vi diskutere konkrete løsninger. I noen tilfeller kan de ta det med hjem og løse det selv, eller kanskje vi hjelper dem å løse det senere, sier Eikemo.

– Eksempler?

– Det kan være helt spesifikke problemstrekk de har, som de lurer på hvordan man kan løse med spyling eller pluggkjøring. Rørfornying er også et tema stadig flere er opptatt av. Kan det og det strekket fornyes med strømpe, i stedet for å graves opp? Vi diskuterer alt operatører i kommunene møter av utfordringer hverdagen. Her møter vi de som vet hvor skoen trykker og hva kommunene trenger. Det hjelper oss til å gjøre en best mulig jobb for kommunene, sier han.

Mange av de besøkende fra kommunene får også øynene opp for at Norva24 tilbyr flere tjenester enn de er klar over.

Bredde i tjenester for kommunene

– Det kan for eksempel være en kommune vi vanligvis «bare» spyler for. Så får vi møte dem her, og de får anledning til å se bredden i det vi gjør. For eksempel at vi utfører kontroll på nyanlegg og fornying av gamle rør. Det er veldig bra at vi får vise bredden, og det er hyggelig å se at det settes pris på av de som jobber ute i kommunene, sier Espen Eikemo.

Satsing på en styrket rørtjenesteavdeling har fått mye oppmerksomhet, og fikk også et og annet øyenbryn til å løfte seg i løpet av Vanndagene.

– Absolutt. Folk vet vi driver med spyling og suging. Men rørtjenester er det ikke alle som vet av vi tilbyr. Det har vært et lite «ess i ermet» her. Rørfornying sparer kommuner og ledningseiere for mye. Mange er glade for å slippe kostnadene ved å grave, eller eventuelt bare punktgrave. Mange har vært interessert i å snakke om rørfornying, og se på utstyret vi har hatt med her som viser prinsippene. Det har vært veldig kjekt å få vise fram, sier Espen, som også bidrar til å fronte for kundene at Norva24 Bergen Rørinspeksjon har blitt slått sammen med Norva24 Birkeland i en felles avdeling for rørtjenester.

Tekst og foto: Jørn Søderholm