Med hjerte for sykkel etter hjerteinfarkt
Etter 15 år som operatør i Norva24 Birkeland, sa det plutselig stopp for 40-åringen Terje Steine Mjøs. Et alvorlig hjerteinfarkt endret livssituasjonen fullstendig,
Etter 15 år som operatør i Norva24 Birkeland sa det plutselig stopp for 40-åringen Terje Steine Mjøs. Et alvorlig hjerteinfarkt endret livssituasjonen fullstendig.
Bildet: Terje Steine Mjøs er sammen med fire lagkamerater klar for sykkelrittet London til Brighton i regi av British Heart Foundation. Det norske laget skal tilbakelegge en strekning på snaue 9 mil. Foto: Ørjan Deisz, Bergens Tidende
Men Terje har fått en hjertesak han gjerne vil fullføre, et ritt fra London til Brighton sammen med likesinnede han møtte under rehabilitering på LHL-klinikken i Bergen i fjor. Hjerteinfarktet var ikke slutten, men en ny start for Terje og hans nye sykkelvenner, Sverre Bjotveit, Harald Møgster, Petter Lunde og Frode Sæverud.
Norva24 på sykkeldrakta
Norva24 er selvsagt blant hovedsponsorene for sykkel-prosjektet, og nå er de fem gutta i innspurten for å støtte LHL i sitt videre rehabiliteringsarbeid og sette fokus på unge som rammes av hjerteinfarkt. De hadde et mål om å støtte LHL Bergen med 50.000 kroner og nå er det bare to dager til innsamlingsaksjonen stenger via https://www.spleis.no/project/60546.
-Vi i Norva mener dette handler om langt mer enn et sykkelritt, og derfor oppfordrer vi også alle våre avdelinger, medarbeidere og forretningsforbindelser til å bidra med noen kroner, sier markedsansvarlig Øystein Ulsnæs.
De siste månedene har de fem tidligere hjertepasientene delt sine erfaringer i samarbeid med Landsforeningen for Hjerte og lungesyke, LHL i Bergen. Bloggen deres finner du her: http://Veien.one
Viktig med EU-kontroll
-Det virker som mannfolk nærmest har skrekk for å gå til legen om det er noe de kjenner på. Slik var det også med flere av oss i det nye sykkelteamet, forteller Terje. Derfor er prosjektet vårt også et forebyggende tiltak for andre som kan komme i samme situasjon som oss.Vårt mål er å bevisstgjøre folk rundt oss om at det er like viktig å ta EU-kontroll på seg selv om på bilen du kjører. Små endringer i dag kan gjøre livet enklere og lettere i morgen, mener Terje, og er selv et eksempel på det.
-Vi har bestemt oss for å bevise for alle at hjertesyke kan være en ressurs og at sykdommen ikke er et hinder for å sette seg store mål.
Et viktig sykkelritt
Hvert år arrangerer British Heart Foundation sykkelrittet London-Brighton for å samle inn penger til forskning for hjerte og lungesyke og i år stiller vi altså som et norsk lag. Rittet går av stabelen 16.juni og er på 87 kilometer, forteller Terje videre. Det norske laget består av amatører, med unntak av Frode, som virkelig har fått fart på sykkelen etter at det ble bråstopp for et par år siden. Frode elsker sykkel og har trent seg opp til stillingen som manager og mekaniker for oss, sier Terje og ler.
-Vi satser på en sykkeltur på 5-6 timer, og vi har ett mål, nemlig å gjennomføre løpet på en grei måte. Dette blir en stor og trolig slitsom dag. Jeg vil betegne min egen form som moderat, sier han, fortsatt med et bredt glis.
-Fra å være en stillesittende ungkar er jeg nå blitt glad i å trene og gå lange fjellturer. Det var også god trening både fysisk og mentalt å få være med tidligere kolleger hos Norva24 Birkeland i jobben med hevingen av KNM Helge Ingstad.
Dramatiske historier
På bloggen http://Veien.one kan du lese dramatiske historier om da unge menn i slutten av 30-årene plutselig fikk livet endret. Terje har også lagt ut noe av sin dramatiske historie. Han har hatt totalt tre hjerteinfarkt, sin unge alder til tross. Han har samme sykdom som rammet svømmeren Alexander Dale Oen, nemlig kransartiesykdom. Det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.
Terje er nå 40 år, singel og bor i dag i Masfjorden, nord for Bergen, men kommer opprinnelig fra Gulen i Sogn.
Det første hjerteinfarktet var det mest skremmende for Terje. En tidlig søndag vinteren 2015 kjente han at kroppen ikke fungerte etter et hyggelig bursdagsselskap kvelden før. Svetten rant og pulsen var skyhøy. Han la seg med høy puls, men forsto at det kunne være lurt å ringe 113 for å roe seg og kanskje få noen timers søvn.
Hjertet slo vilt også mandag morgen, men jeg reiste på jobb som vanlig for å bytte vakt slik at jeg kunne få noen dager fri. Så tok jeg turen til legekontoret. Pulsen ble målt til 210, ambulanse ble tilkalt, men ble endret til helikopter for å komme raskest mulig til Bergen
Våkner jeg igjen?
Der gikk det slag i slag. Flere leger studerte EKGen, og de ble enig om å gjennomføre en kjemisk restart av hjertet. Jeg var redd og tenkte på han som sto opp på den tredje dag.
Flere sykepleiere kom til. Ei holdt beina mine, to andre tok tak i hendene mine og den fjerde holdt hodet mitt under restarten. Jeg kjente dødsrefleksene komme, men jeg våknet til liv igjen. Nå var pulsen nede i 90 slag, og legene ville gjenta aksjonen en gang til. Etter et døgn med overvåking ble jeg sendt hjem, selv om blodprøvene viste at det var mer å sjekke. Det viste seg i ettertid at jeg har den genfeilen som heter familiær hyperkolesterol og dermed ble jeg storkunde på Apotek 1 på Knarvik.
LHL-klinikkene tok imot meg med åpne armer og fikk meg til å se muloighetene og ikke begrensningene. Hvem skulle tro at jeg ble aktiv med stavgang, bakkeintervall og spinning. Ut med røyk og hamburgere.
Medarbeiderne ved LHL i Bergen klarte å snu alt vondt til det gode gjennom sin pedagogiske og medisinske kompetanse. Derfor vil jeg og mine sykkelvenner så gjerne gi noe tilbake til foreningen som har gitt oss livet på nytt.